Десислава Атанасова ще иска още 21 млн. лв. за здраве

Около 500 медикамента са поевтинели, твърди здравният министър

148 ~ 1 мин. четене

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще поиска бюджетът на повереното й ведомство да се увеличи с още 21 млн. лв. Това обяви самата тя във "Факторът Кошлуков" по TV7. Предвидените разходи за здраве през следващата година са над 3.3 млрд. лв.

"Това е най-големият бюджет, като абсолютна стойност. В Министерство на здравеопазването обаче ще постъпят 100 млн. лв. по-малко и се наложи да преразпределим дейности. Поисках допълнително 21 млн. лв. за няколко пера - едно от тях е за лечението на деца в чужбина. От началото на годината 490 деца са одобрени за лечение и са ни необходими повече средства. Следващото перо е за капиталови разходи", разясни Десислава Атанасова.  

По думите на Атанасова цените на около 500 лекарствени продукта са намалели. "Комисията по цени и реимбурсиране постоянно прави проверки. Има няколко фактора, които се вземат. Първият е най-ниската цена в страните, с които се реферираме. В момента те са 17, а доскоро бяха 13. На всеки шест месеца се прави служебна проверка", каза здравният министър.

Тя коментира и темата за дълговете на болниците. "За съжаление вече има фалирали болници. Една от тях е тази в Девин. Лечебното заведение е пример за лош мениджмънт. Намерили сме решение да има филиал на болницата в Смолян, за да имат хората достъп до медицинска помощ", поясни Десислава Атанасова.

Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата подаде оставка заради лични причини, каза още Атанасова.

Подкрепи Economic.bg