ЕС няма да санкционира Испания заради бюджетния дефицит

Според еврокомисаря по икономически и парични въпроси Оли Рен има прогрес, но бюджетът за 2013 г. е прекалено оптимистичен

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Испания няма да бъде санкционирана, ако не постигне бюджетните цели за 2012 г. и 2013 г. Това каза еврокомисарят по икономически и парични въпроси Оли Рен, цитиран от Reuters. Той посочи, че прогнозите за изпълнението на бюджета са "прекалено оптимистични" и това ще доведе до увеличаване на дефицита.

"Прогрес има, макар че за голяма част от испанците ситуацията е много трудна", коментира Рен. "Очакванията за годишното подобрение в структурния баланс през тази и следващата година, са в унисон с изискваните усилия", добави той.

През юли финансовите министри от еврозоната се съгласиха да дадат една допълнителна година на Испания, за да може да свали бюджетния си дефицит под 3%. Според законите на ЕС при дефицит над това ниво започва наказателна процедура, която е свързана с финансови санкции. Новите срокове бяха поставени при одобрението на финансовата помощ за испанските банки в размер на 100 млрд. евро.

"И все пак има рискове за следващата година. Те произтичат отчасти от "прекалено оптимистичните" макроикономически сценарии в основата на бюджета за 2013 г. Също така има рискове от бюджетни отклонения при автономните области.", каза Рен.

Той също така посочи, че очакванията за бюджетните мерки на Испания не отговарят на очакванията.

През 2010 г. срещу България беше започната подобна процедура, заради близо 5% бюджетен дефицит. Тя беше прекратена едва през лятото на 2012 г.

Коментари: 0