ЕС поиска единна цена за руския газ

Изявлението направи комисар Гюнтер Йотингер преди среща с енергийните министри на Москва и Киев

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейският съюз иска единна цена за руския газ за всички държави от съюза, предаде Reuters. Йотингер направи изявлението след среща с полския премиер Доналд Туск, който предлага създаването на енергиен съюз на ЕС и съвместно закупуване на руския газ.

„Искаме еднаква цена на газа на единния европейски пазар", каза еврокомисарят на съвместна пресконференция с Туск.

Йотингер допълни, че Европа трябва да има проевропейски мрежи за природен газ и електричество, включващи повече енергийни връзки между страните, повече терминали за втечнен газ и по-голяма диверсификация с партньори като Норвегия.

Общата транзитна инфраструктура за газ и енергия на ЕС трябва да включва Украйна, Грузия и Западните Балкани, отбеляза еврокомисарят.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че изцяло подкрепя предложението за единна цена за руския газ. „Не искаме да плащаме дискриминационни цени", посочи той.

В полската столица днес са насрочени тристранни преговори между представители на Русия, Украйна и ЕС по въпросите на газовите доставки. Руската страна ще бъде представена от министъра на енергетиката Александър Новак, украинската - от министъра на енергетиката Продан, а ЕС - от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

На тези преговори ще бъдат обсъждани изпълнението на договора за доставка на руски газ за Украйна, мерките за гарантирането на транзита в Европа и въпросът за изплащането от Киев на доставения газ в контекста на финансово-икономическата ситуация в тази страна, съобщи руското министерство на енергетиката.

Коментари: 0