Енергийната ни система е третата най-рискова в света

България се нарежда на 73-то място от общо 75 страни

200 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е сред страните с най-висок риск на енергийна сигурност. Страната ни се нарежда на 73-то място от общо 75 страни с индекс 1846. Това показва международно изследване, представено в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), предаде БГНЕС.

Данните от изследването показват, че средното домакинство е енергийно бедно. Тази енергийна бедност е устойчива и се наблюдава за целия период от 1999 година насам. Експертите са категорични, че това е сериозен риск за сигурността на България и смятат, че върху нея не е обърнато достатъчно внимание.

Според директорът на ЦИД Руслан Стефанов и икономистът Мартин Цанов, „субсидираните цени на електричеството за домакинствата са направили българите в градовете силно зависими от тока за отопление. Оттук промените в цените на електричеството имат диспропорционално влияние върху енергийната бедност в домакинствата. В резултат на това растящите цени на електричеството за домакинствата се превърнаха в изключително опасен социален и политически въпрос”, коментират още икономистите.

Друг любопитен факт е, че най-широко използвания източник за отопление в България са дървата и електричеството, респективно използвани от 31,1% и 28,6% от домакинствата.

България е включена в Международния индекс през 2012 като една от 75 страни най-големи потребители на енергия в света. Индексът предоставя на страната ни възможност да установи позицията си по отношение на своята енергийна сигурност и да проследи промените в нея от 1980 насам.

Индексът показва, че от 1980 насам България е с едни от най-високите рискове за енергийна сигурност, както номинално, така и в сравнение със средните равнища за страните от ОИСР. Рисковете за енергийна сигурност за страната в периода от 1980-2012 са средно с около 158% по-високи от тези в ОИСР, твърдят авторите на проучването.

Индексът за рискове за енергийната сигурност /ИРЕС/ се основава на Международния индекс на рисковете за енергийна сигурност съставен от Института за енергетика на 21 век към Американската търговска камара. Показателят съчетава 28 индикатора, основани на комбинацията от международни и национални данни относно фактори, които оказват влияние върху енергийната сигурност. Такива фактори са: световните резерви и равнищата на внос на изкопаеми горива; национални разходи за енергия; изменения в цените на енергийните пазари, енергийна интензивност и др.

Подкрепи Economic.bg