Енергийни помощи и след увеличението на пенсиите

МТСП променя наредбите

3785 ~ 1 мин. четене

Енергийните помощи, които досега получаваха пенсионерите ще се отпускат и през следващата зима, а увеличението на пенсиите, което влезе в сила от 1 април няма да лиши имащите право на ваучери за отопление. В Министерство на труда и социалната политика (МТСП) вече се правят промени в нормативна уредба, които да позволят помощта да се получава въпреки по-високия доход, съобщи bTV.

Пенсионерите посрещат със смесени чувства увеличението на пенсиите от 1 април. В тях се усеща дори и притеснение, че малко по-високата пенсия ще ги лиши от енергийни помощи занапред.

Социалното министерство обаче предлага промяна на така наречения "коригиращ коефициент" във формулата за определяне на правото на енергийни помощи. Промяната ще компенсира увеличението на пенсиите, което означава, че хората ще продължат да ги получават. В мотивите на министерството изрично е записано, че това няма да породи допълнителни финансови ангажименти за следващото правителство.

Очаква се промяната да бъде гласувана до юли, когато започва подаването на молби за енергийни помощи за следващата зима. В програмния бюджет на социалното министерство за 2014, 2015 и 2016 г. вече е заложено помощ да получават повече хора. Предвидените средства са с около 8 млн. лв. повече на година.

Подкрепи Economic.bg