Енергийният холдинг иска да става телеком

По думите на изпълнителния директор Михаил Андонов, "Булгартел" може да разшири дейността си в България и чужбина

Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Таня Киркова

Българският енергиен холдинг (БЕХ) мисли в бъдеще да кандидатства за лиценз за четвърти мобилен оператор у нас. Това каза изпълнителният директор на холдинга Михаил Андонов, по време на представянето на отчета за 2012 година, предаде репортер на Economymagazine.bg.

"Мислим за разделяне на информационните системи и те да бъдат организирани по модела на облачни системи", каза Андонов. Той обясни, че сред стратегическите решения за тази година са разширяването на дейността на дъщерното дружество "Булгартел", което притежава мрежа за пренос на данни в България и чужбина.

Изпълнителният директор на "Булгартел" Никола Василев обясни, че идеята, която вече се изпълнява, е свързана с интегриране на оптичната мрежа на първо време между "Булгаргаз" и НЕК, а впоследствие и на ЕСО. След интегрирането ще може да се предлагат т.нар. облачни услуги. "Първоначално това ще е в рамките на холдинга, но впоследствие те ще бъдат предлагани и на други клиенти", уточни Василев.

"Булгартел" е основана през 2004 г. като дъщерно дружество на "Булгаргаз" ЕАД . Със създаването на компанията се отделя телекомуникационната дейност от транзитирането на природен газ. Преносната мрежата на "Булгартел" ЕАД е третата по дължина (2000 километра) и структура на българския телекомуникационен пазар.

Коментари: 0