Ferrarri от 1962 г. срещу рекордни $38 млн.

Спорткарът 250 GTO Berlinetta е известен със своето второ място в гонката Tour De France Automobile

Класика

Ferrarri от 1962 г. срещу рекордни $38 млн.
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

На американския търг от аукционна къща Bohams, който се състоя на 14 август в Калифорния, беше поставен нов световен рекорд по пари, изплатени за един автомобил, пишат британски вестник The Independent и Autoclub.bg. 

И отново става дума за Ferrari - този път 250 GTO Berlinetta от моделна година 1962 с номер на шасито и двигателя 3851GT, известен със своето второ място в гонката Tour De France Automobile'62. "Най-скъпо продадената публично кола достигна колосалната сума от 23 млн. британски лири (38 млн. долара)", пише The Independent.

От произведеното през 1962 г. Ferrari  250 GTO Berlinetta съществуват само 39 бройки и се смята за един от най-великите модели на марката. Търгът се провел в американския град Карнел (Калифорния). 

Това 19-ото GTO, произведено в Маранело, а в последния половин век е принадлежало на италианското семейство Виолати. Фамилията е направила състояние в сферата на селското стопанство и производството на минерална вода, съобщава пък агенция Bloomberg. Главата на семейството и четвърият поред собственик на фамозното Ferrari - Фабрицио Виолати, умира през 2010 г. и след това семейството решава да го предостави на търг. 

Според аукционните документи, колата има достоверна и прозрачна история, за разлика от други возила. Плановете се били стойността на супер автомобила да бъде вдигната до 75 млн. долара - абсолютен световен рекорд. Клиентът на търга в Калифорния е заплатил на уникалното Ferrari "само" 38,1 млн. долара, което го прави най-скъпата кола в света.

Коментари: 0