Вложители в КТБ готвят голям протест

Подкрепилите митинга за отваряне на банката в социалните мрежи са над 5 хил. души

Вложители в КТБ готвят голям протест
204 ~ 2 мин. четене

Граждани със средства, замразени в Корпоративна търговска банка (КТБ), организират пореден протест пред сградата на Българска народна банка (БНБ) във вторник, информира БНР. Вложителите обвиняват в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките. Гражданите настояват за незабавно отваряне на КТБ и за нейното оздравяване.

Над 5 хил. души вече членуват в групата във Facebook, която настоява КТБ да бъде отворена незабавно. Представителите на Инициативния комитет Борис Михайлов и Росен Йорданов заявиха, че "стабилност в страната ни е в окаяно състояние и бездействието на БНБ спрямо КТБ ще рефлектира върху всички вложители у нас".

Според двамата банковата система е тотално застрашена. "Много се притесняваме какво се върши зад затворените врати на затворената КТБ. Предполагаме, че след последните действия на експертите вече БНБ се е събудила и ще почне да действа. Много се надяваме на това нещо, но ние няма да престанем да натискаме", каза Михайлов.

Банковата система беше здрава и стабилна. Когато отрязаха една от банките, това е четвъртата по големина, какво става. Значи от банкова здрава система ние правим инвалид, само защото някои хора са на почивка сега и не желаят да свършат работа, обясни Йорданов.

Протестните действия на вложителите на КТБ се подкрепят от Инициативния комитет на Вежди Рашидов и синдикат "Подкрепа". Европейската комисия е запозната със ситуацията с КТБ, а протестите са само малка част от гражданската реакция и натиск, които предстоят.

Вложителите обвиняват в бездействие и дискриминация БНБ, заради неравното третиране при подкрепата за банките. "БНБ не действа по еднакъв начин към две еднакви банки на пръв поглед. Това са трета и четвърта банка по размер, към едната по един начин, към другата по друг. Каква е гаранцията, че утре към третата, петата или седмата банка няма да се повтори пак по такъв начин? Моите пари са в рамките на гарантираните. Не е това проблемът. Тука проблемът е, че се чувствам българин, горд човек и европеец. Искам да си защитя правата като европейски гражданин, каза Борис Михайлов от организаторите на дискусията.

Коментари: 0