Гърция премина от "развита" към "развиваща се" икономика

Решението за преразглеждане на инвестиционната категория на гръцкия пазар се изучавало от 2010 година и ще влезе в сила от юни тази година

236 ~ 1 мин. четене

Водещият американски фонд "Russel Investments" прехвърли Гърция от категорията на развитите пазари в категорията на "развиващите се икономики", съобщава CNBC. Решението за преразглеждане на инвестиционната категория на гръцкия пазар се изучавало от 2010 година и ще влезе в сила от юни тази година.

Компанията отбелязва, че от началото на кризата с дълговете в Гърция страната се намира в постоянна икономическа криза, която заплашва съществуването на еврозоната

„Това е сериозна констатация и шамар за Гърция“, казва Джери Уебман, главен икономист на Oppenheimer Funds. "Ефектът за инвеститорите обаче ще е ограничен. Ако просто преценявате дали гръцка компания е подходяща за инвестиции оценката определението няма да окаже влияние на решението ви“, коментира той.

Oт Russell Investments посочват, че подобни прекласификации се факт, когато дадена страна престане да отговаря на критериите за настоящия си статут. „Ако имаме 3 години на сериозни икономически промени, оценката за дадена страна може да бъде променена“.

През последната година фондовият пазар в Атина е нараснал с 32%, но все още е с 81% под пика от октомври 2007 г.

Подкрепи Economic.bg