Гърция се спасява със "специални икономически зони"

В определените зони ще бъдат въведени данъчни и административни улеснения за инвеститорите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция планира да създаде "специални икономически зони" в страната, с които да привлича частни инвестиции. Информацията беше обявена официално от министър на развитието Костис Хадзидакис, пише Reuters. Целта на тези специални зони е да дават данъчни и административни улеснения за инвеститорите, и да се помогне на икономиката да излезе от депресията.

"Вярваме, че тези зони ще вдигнат икономиката със създаването на специален режим, с който да се привличат инвестиции и да се генерира износ", каза Хадзидакис на пресконференция днес. Той призова европейските партньори да одобрят създаването на тези зони. "Все още има възражения извън Гърция, защото зоните ще дадат на Гърция конкурентно предимство", добавя той.

Министърът уточни, че зоните няма да позволяват на инвеститорите да плащат много ниски заплати на служителите. "Сега действащото трудово законодателство ще бъде спазвано напълно в тези зони", добавя Хадзидакис.

Очакванията са гръцката икономика да продължи да се свива и тази година, като тенденцията ще се запази за пета поредна година. За периода 2008 г. - 2012 г. сривът на икономиката ще достигне 20%.

Коментари: 0