ING съкращава 2400 служители след разочароваща печалба

Първичният капитал на финансовата компания намаля до 11.9%

128 ~ 1 мин. четене

ING Groep NV, най-голямата холандска компания за финансови услуги, ще съкрати 1400 работни места в Холандия и още 1000 в Белгия. До мярката ще се стигне, след като обявената от дружеството печалба за четвъртото тримесечие се оказа под предварителните очаквания на анализаторите.

Нетната печалба на финансовата институция за последните три месеца на миналата година е 1.43 млрд. евро (1.92 млрд. долара), в сравнение с 1.19 млрд. евро година по-рано, се казва в изявление на базираната в Амстердам компания, цитирано от Bloomberg. Резултатът е доста под прогнозираните 1.63 млрд. евро.

Ян Хомен, 69-годишният главен изпълнителен директор на ING ще съкрати 2400 работни места в допълнение към обявеното през ноември миналата година закриване на 2350 позиции в търговските банки и застрахователните подразделения.

Освен по-ниска от очакваното печалба, спад отчете и капиталът от първи ред (първичен капитал). Съотношението на ключовия показател за финансова стабилност намаля до 11.9% в края на декември спрямо 12.1% през третото тримесечие.

С изключение на еднократните ефекти печалбата на ING e 455 млн. евро, в сравнение със загуба от 849 млн. евро година по-рано. Икономистите обаче прогнозираха положителен резултат от 614 млн. евро.

В България холандската компания оперира на животозастрахователния и пенсионноосигурителния пазар.

Подкрепи Economic.bg