Сметките за ток на фирмите завишени 2.5 пъти

Малък хлебопроизводител в Пловдив е получил 2.5 пъти по-висока сметка при намалено производство с 30%

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

След протестите на граждани срещу високите сметки за ток стана ясно, че фирмите в България също са потърпевши от завишаване на фактурите. "Данните на няколко бранша показват, че повишението на сметката за електроенергия е от 60% до 2.5 пъти. Малък хлебопроизводител в Пловдив е получил 2.5 пъти по-висока сметка за ток при намалено производство с 30%", разказа в ефира на БНТ Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и член на Съюза "Произведено в България".

Тя поясни, че представители на бизнеса ще внесат днес в Министерски съвет предложение за създаване на независим контролен орган, който да следи софтуера на електроразпределителните дружества, защото предприемачите смятат, че той се манипулира. "Най-големият проблем е, че няма орган, който да проверява софтуера. Има специалисти, които могат да обяснят как може да се случи", защити се Мариана Кукушева.

Второто предложение е да се позволи в Закона  потребителите да поставят свои контролни електромери. Освен това бизнес организациите ще настояват да бъде преразгледана стойността на преноса на тока. "В бизнеса има правило, примерно един лев е дадена стока. Не е реално транспортът да струва 2 лева и стоката да бъде конкурентоспособна на пазара", категорична беше Кукушева.

Тя каза, че над 80% от българските предприятия имат енергийни паспорти. При  повишаването на цените на енергията три пъти в годината производителите трудно могат да направят прогнози за стойността на продуктите си и да сключват дългосрочни договори.

Подкрепи Economic.bg