КТ „Подкрепа” иска повишение на минималната заплата

Няма опасност повишаването да увеличи безработицата, коментира икономическият съветник на организацията Николай Николов

304 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Пакет от организационни, икономически и социални мерки предлага КТ „Подкрепа” на служебното правителство. Сред предлаганите промени е повишаването на минималната работна заплата (МРЗ) на 330 или 340 лв от 1 април, предаде БНТ.

Николай Николов - икономически съветник в КТ „Подкрепа", подчерта, че са необходими обективни критерии за определяне на МРЗ, като изтъкна, че няма опасност повишаването ѝ да увеличи безработицата. „През 2008 г., когато е постигнато най-голямо повишение на МРЗ - с 40 лв., като става 220 лв., безработицата е била най-ниска - 5.6%. През 2011 г., когато МРЗ е замразена на 240 лв., безработицата е 11.3%”, отбеляза той.

Икономическите мерки, предлагани от синдикатите, предвиждат и промени в Закона за потребителския кредит, учредяване на ефективен регулаторен орган (извън БНБ) за регулиране на поведението на банките и другите финансови институции спрямо техните клиенти. От организацията настояват да бъде приет и закон за финансов омбудсман - орган за извънсъдебно решаване на спорове между банки и други финансови институции и техните клиенти.

Съветникът по икономическите въпроси съобщи също, че КТ "Подкрепа" предлага въвеждане на точни критерии за определяне на т.нар. „енергийна бедност”. Николов поясни, че трябва да се определят критерии, за да има защитени потребители и ясни механизми за подпомагане. „В ЕС са създадени механизми за подпомагане за енергийната бедност, но България не ги използва”, подчерта той.

КТ „Подкрепа” предлага и промени в банковия сектор. Сред идеите са банките да не могат да продават запорираните имоти на хората по извлечение от своите счетоводни сметки, които често са неверни и съдържат недължими от клиентите суми. Синдикалистите са категорични, че от банковите институции трябва да се иска да доказват вземанията си в съда по общия ред, както всички останали търговци.

От синдиката настояват и за приемането на закон за несъстоятелността на физическите лица, като се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си от тези, които наистина не могат. „Това ще даде шанс на хората, изпаднали в несъстоятелност за ново начало. При сегашната система те имат единствена перспектива - сивата икономика", посочи Здравко Димитров, финансов и икономически консултант на организацията. „Такива закони съществуват или се обсъждат в момента в 24 страни от ЕС”, отбеляза още той.

Подкрепи Economic.bg