Каролев: БСП изпълнява обещания към собствения си електорат

Хората биха живели добре, ако икономиката расте, а не бюджетът, смята икономистът

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Няма как да даваш пари на едни хор, да ги взимаш от други хора и така да оправиш живота на болшинството. Така икономистът Владимир Каролев коментира за bTV приетата на второ четене вчера актуализация на бюджета. "Хората биха живели добре, ако икономиката расте, а не бюджетът. Бюджетът е средство за преразпределяне на публичните средства", добави той.

Според икономиста БСП изпълнява обещания към собствения си електорат. "Това няма да подобри живота на болшинството от хората", каза Каролев.

Според него най-важното е да се правят реформи, а не толкова дали бюджетът ще се актуализира или не. "По време на обсъждането на актуализацията и управляващите, и опозицията си правиха политически пиар. От ГЕРБ обявиха, че заемът ще се плаща от 4 поколения. 1 млрд. е малка сума за България. Няма как 4 поколения да изплащаме този милиард. БСП пък каза, че трябва да се изплати заема за земеделците, който беше взет февруари. Парите обаче са възстановени от Европейската комисия.

"В плана "Орешарски" има някои полезни неща, само че дали ще ги направи е друга тема. Има и доста популизъм. Има и някакви неща, които са вредни", коментира Каролев.

"Не мисля, че може да се направи прогноза какво ще се случи в тази политическа ситуация. За месец-два обаче нищо няма да се случи в икономиката", смята икономистът.

Подкрепи Economic.bg