Китай отпуска дългосрочен заем на „Роснефт”

От моя гледна точка първото ми посещение в Русия надхвърли всички очаквания, отбеляза Си Цзипин

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Руската компания „Роснефт” подписа договор за дългосрочен заем в размер на 2 млрд. долара с Китайската банката за развитие, съобщи ИТАР–ТАСС. Контрактът бе сключен по време на посещението на китайския президент Си Цзипин в Москва.

„От моя гледна точка първото ми посещение в Русия надхвърли всички очаквания”, констатира Си Цзипин пред руския премиер Дмитрий Медведев. Китайският президент подчерта, че по време на срещата с колегата си Владимир Путин са били подписани близо 30 двустранни документа. Си Цзипин стана първият чужд държавен глава, който бе приет в Центъра за оперативно управление на въоръжените сили на Русия.

„Роснефт” и китайската компания „Синопек” подписаха протокол за многостранно сътрудничество, който предвижда разширяване на съвместните дейности по проучвания и добив на въглища и нефт и в нефтопреработвателната промишленост.

Освен това документът разглежда възможността за сключване на експортни договори за нефт между двете страни. Компаниите са потвърдили намерението си да работят заедно по геоложки проучвания в Удмуртска област, както и да направят съвместна оценка на перспективите за добив на петрол в рамките на проекта „Сахалин 3”.

Подкрепи Economic.bg