Лихвите по заемите водят еврозоната към провал

„Фрагментацията се задълбочава и ако тази тенденция се запази, промените в еврозоната ще са фундаментални", казва Дейвид Райли, директор във Fitch Ratings

112 ~ 1 мин. четене

Лихвите по заеми, плащани от компаниите в по-слабите страните на еврозоната, нарастват, илюстрирайки фрагментацията на съюза, докато Европейската Централна Банка губи контрола върху цената на кредитирането, пише Financial Times.

Данни на ЕЦБ показват, че испанският бизнес плаща на банките най-високите лихви за последните почти 4 години - докато лихвите, които плащат германските компании, са на рекордно ниски нива.

Чувствителната разлика в лихвите поставя южноевропейските компании в неравностойно положение спрямо компаниите от Северна Европа.

Всичко това дава повод на лидерите в еврозоната да проведат дискусия и да приемат нови мерки, които да предпазят единната валута от разпад.

„Фрагментацията се задълбочава“, казва Дейвид Райли, директор във Fitch Ratings. „Ако тази тенденция се запази, промените в еврозоната ще са фундаментални. Това ще подкопае смисъла от съществуването на еврото и вероятно ще улесни неговото разпадане“, допълва той.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги оправда евентуална интервенция от страна на институцията, като цитира именно финансовата фрагментация и понижената трансгранична експозиция на банките.

Драги обеща „да направи каквото може, за да защити еврото“, въпреки че преди да стартира програмата за изкупуване на ДЦК, той поиска закъсалите страни да приемат условията на европейския спасителен фонд.

Подкрепи Economic.bg