Нов конкурс за търсене на газ в Черно море

Министър Делян Добрев напомни на ВАС, че ще прекрати старата процедура за блок Селистар, независимо от съдебното решениеието му

116 ~ 1 мин. четене

Министър Делян Добрев ще прекрати конкурса за проучване за газ и нефт в Блок Селистар в Черно море, защото е опорочен и ще обяви нов. Това ще стане веднага след окончателно произнасяне на Върховния административен съд /ВАС/ по проведения  конкурс, който се оспорва.  „ Очаквам ВАС да се произнесе, но каквото и да е решението им имам право и ще прекратя конкурса, е категоричен министърът в интервю за в. Стандарт.

Не е добре да дадеш 1/3 от българското Черно море на фирма без нито един ден опит в тази дейност, със съмнително реноме на „консултант” и с 1000 лева в банковата си сметка, напомни Добрев скандала с фирма „Ледербел БГ”, която не е трябвало да бъде допусната до търга, а не да получи разрешително за проучване  в най-големия блок с  прогнозирани огромни запаси от газ през февруари 2011 г.

Целта е да се даде възможност на големи и утвърдени  световни компании да участват в открита и прозрачна процедура, заявява Добрев. Държавната финансова инспекция установи големи нарушения и индикации за измама при провеждане на конкурса и още през октомври 2012 г. министърът на икономиката и енергетиката обяви намеренията си да проведе нов конкурс.  

„Трябва да имаме гаранция, че блокът ще се проучи, а няма да се държи от някоя случайна фирма, за да се ограничи конкуренцията на пазара на газ до 1 доставчик.”, заключава Добрев.

 

Подкрепи Economic.bg