Нов конкурс за търсене на газ в Черно море

Министър Делян Добрев напомни на ВАС, че ще прекрати старата процедура за блок Селистар, независимо от съдебното решениеието му

Министър Делян Добрев ще прекрати конкурса за проучване за газ и нефт в Блок Селистар в Черно море, защото е опорочен и ще обяви нов. Това ще стане веднага след окончателно произнасяне на Върховния административен съд /ВАС/ по проведения  конкурс, който се оспорва.  „ Очаквам ВАС да се произнесе, но каквото и да е решението им имам право и ще прекратя конкурса, е категоричен министърът в интервю за в. Стандарт.

Не е добре да дадеш 1/3 от българското Черно море на фирма без нито един ден опит в тази дейност, със съмнително реноме на „консултант” и с 1000 лева в банковата си сметка, напомни Добрев скандала с фирма „Ледербел БГ”, която не е трябвало да бъде допусната до търга, а не да получи разрешително за проучване  в най-големия блок с  прогнозирани огромни запаси от газ през февруари 2011 г.

Целта е да се даде възможност на големи и утвърдени  световни компании да участват в открита и прозрачна процедура, заявява Добрев. Държавната финансова инспекция установи големи нарушения и индикации за измама при провеждане на конкурса и още през октомври 2012 г. министърът на икономиката и енергетиката обяви намеренията си да проведе нов конкурс.  

„Трябва да имаме гаранция, че блокът ще се проучи, а няма да се държи от някоя случайна фирма, за да се ограничи конкуренцията на пазара на газ до 1 доставчик.”, заключава Добрев.

 

Коментари: 0