Печалбата на Shell намаля с 20%

През второто тримесечие петролната компания е спечелила чисто 4.6 млрд. долара

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата петролна компания в Европа - Royal Dutch Shell Plc обяви 20% по-малко печалба за второто тримесечие на 2013 г. От компанията обясниха, че срещат сериозни трудности при добива в Нигерия, а разходите са нараснали заради проучването и добива на шистов газ в Северна Америка.

В обявения финансов отчет, цитиран от Bloomberg, е записана печалба в размер на 4.6 млрд. долара при 5.7 млрд. долара година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за осреднена печалба в размер на 6 млрд. долара.

"По-големите разходи, таксите за проучване, негативните ефекти от валутния курс и предизвикателствата в Нигерия удариха печалбата ни", коментира главният изпълнителен директор на компанията Питър Возер.

Shell очаква да продължи да губи пари от дейността си в Северна и Южна Америка тази година. През това тримесечие компанията е заделила 2.1 млрд. долара за покриване на загуби, свързани основно с шистовите й активи в Северна Америка и започна преразглеждане на стратегията за добив на петрол и газ в САЩ и Нигерия.

"Те започват да се оттеглят от шистовия бизнес в Северна Америка", коментира Ян Рейд, анализатор в Jefferies International в Лондон. "Това не се оказа толкова успешно, колкото те си мислиха, че ще бъде", добавя той.

По думите на Возер през следващите 18 месеца Shell ще стартира пет големи проекта и очаква те да донесат около 4 млрд. долара на компанията през 2015 г.

Подкрепи Economic.bg