ЕЦБ остави основния лихвен процент непроменен

Икономическите данни сигнализират, че има известно възстановяване след най-дългата рецесия в историята

132 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния си лихвен процент на ниво от 0,50 на сто в четвъртък, съобщава Financial Times. Икономическите данни сигнализират, че има известно възстановяване след най-дългата рецесия в историята.

Другите ключови лихви също оставанаха непроменени, с процента по маргиналния кредитен механизъм на банката при 1%, а по депозитите на 0%.

Очаква се около 15:30 часа президентът на ЕЦБ Марио Драги да даде пресконференция. Основната задача пред Драги и другите централни банкери ще бъде да подпомогнат растежа, като гарантират на финансовите пазари, че ЕЦБ няма да затегне паричната си политика твърде скоро. 

По-рано стана ясно, че производството в Еврозоната неочаквано се разшири през юли за първи път от две години, а бизнес доверието се подобри за трети месец.

Междувременно английската централна банка остави размера на програмата си за купуването на облигации непроменена и задържа основния си лихвен процент за кредитирането на рекордно ниското ниво от 0.5%, където се намира от март 2009.

Подкрепи Economic.bg