Петър Ганев: Буфери в бюджета за 2014 г. почти няма

Икономистът припомни, че 2014 г. ще е осмата година, в която бюджетът трупа дефицит

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Буфери в бюджета на България за 2014 г. почти няма. Финансовият план за следващата година запазва структурата от предходната година - "с малко повече пари, предвидени за пенсии". Изглежда, че "има пристрастяване към дефицитното харчене". Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според него през следващата година публичните финанси отново ще бъдат много напрегнати.

Петър Ганев поясни, че 2014 г. ще е осмата година, в която бюджетът трупа дефицит. По думите му алтернативният бюджет на ИПИ предлага един по-балансиран финансов план за следващата година. "Ако дефицитът е напрегнат до краен предел, всички разходи са разписани с много голяма точност и няма буфери, всяко неизпълнение, ни вкарва в процедура на свръхдефицит," отбеляза още Ганев.

Икономистът подчерта, че основата за икономическия ръст е много по-стабилна в сравнение с периода преди кризата. "Ръстът, дори и да е минимален, не е базиран на балон. Именно работещите предприятия създават работни места", обясни Петър Ганев. По думите му обаче вътрешният ресурс за растеж е почти изчерпан и ще се разчита на "европейския влак да задвижи и нашата икономика".

"Рисковете в Европа обаче още стоят. Създадената задлъжнялост все още е там. Но следващата година Европа може и да отлепи от дъното", коментира още Ганев. Той посочи, че бюджетът за следващата година залага на европейските средства като основен източник на инвестиции.

Подкрепи Economic.bg