Превозвачите обещаха да не блокират с ТИР-ове София

Решението за ограничаването на движението на камионите в петък и неделя е заради ръст на ПТП-та, казва директорът на АПИ Стефан Чайков

Превозвачите обещаха да не блокират с ТИР-ове София
3611 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Уверението на Съюза на превозвачите е, че няма да има блокада в петък. С това се похвали в ефира на БНР председателят на Управителния съвет (УС) на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Стефан Чайков относно вчерашната заплаха на Националното сдружение на превозвачите да блокират София в петък следобед.

Припомняме, че според зам.-председателя на сдружението Красимир Лалов не е редно да се разширява заповедта за забрана за движение за тежкотоварни камиони след 14 ч. В петък и неделя по национални пътища и магистрали.

По повод издадената заповед за допълнителни ограничения спрямо тежкотоварните автомобили, инж. Чайков поясни, че това се е случило, защото са имали кратко време за реакция при издаването на заповедта.

"Когато се разделяхме ги поканих на кафе в кабинета си, за да продължим да дискутираме други проблеми по инфраструктурата и начините, по които превозвачите я използват", обясни той.

„Единствените мотиви, които ни ръководеха при съставянето на заповедта  бяха увеличената статистика на пътнотранспортните произшествия и най-вече на жертвите при тях, както и интензивният трафик от втората половина на юли до края на първата половина на септември, формиращ се по републиканската пътна мрежа в резултат на летния сезон, турските гастарбайтери и ред други причини", обобщи шефът на АПИ.

Според него това е бил единственият мотив да бъде издадена толкова скоростно тази заповед. "Реакцията на превозвачите се породи от факта, че тя беше твърде рестриктивна и ги оставяше без обходни маршрути, които биха могли да ползват”, каза още инж. Стефан Чайков.

 Подкрепи Economic.bg