Президентът ще сезира Конституционния съд заради ВЕИ таксата

Плевнелиев обаче не планира да налага вето на бюджета за 2014 г.

Снимка: БГНЕС

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Президентът на България Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за налагането на таксата от 20% върху приходите на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Държавният глава обаче няма да налага вето върху Закона за държавния бюджет за 2014 година.

"Правителството и парламентът за пореден път, и в последния момент, са решили да наложат тази такса, което е противоконституционно", заяви Плевнелиев в Пловдив, цитиран от "Фокус". По думите му не е имало никакви дебати и аргументи за налагането ѝ, което показва на обществото, че институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно.

Според президента налагането на тази такса от 20% ще се отрази драстично върху бизнес средата в България. Росен Плевнелиев посочи, че когато е ставало въпрос за таксата, управляващите малко са се пообъркали в аргументите си. Министърът на финансите е казал, че тя ще бъде вкарана в резерва, министър-председателят пък е казал, че е щяла да се използва за стабилизиране, на почти докараните до фалит енергийни дружества, а министърът на енергетиката е посочил, че тази такса щяла да се използва за частично финансиране на енергийни помощи.

"За нас е важно правителството да обясни точно какво иска да направи и дали това е такса или данък", каза Плевнелиев. Налагането на подобни такси, не би трябвало да става в последния момент и под масата, без дебати и обосновки, смята президентът.

Подкрепи Economic.bg