Протест поиска скъсване на връзките „медии-бизнес-политика”

На паметника на Цар Освободител беше разпънат транспарант с надпис:„Долу ръцете от медиите"

Протест поиска скъсване на връзките „медии-бизнес-политика”

Снимка: БГНЕС

156 ~ 2 мин. четене

Протест срещу задкулисните връзки „Медии - бизнес - политика" се проведе по обяд пред парламента. На паметника на Цар Освободител беше разпънат транспарант с надпис:„Долу ръцете от медиите". В района имаше засилено полицейско присъствие, предаде „Хоризонт".

Европейска инициатива за медиен плурализъм - този проект накара десетина души да дойдат пред парламента и да събират подписи в защита на свободното слово, а после да се увият във вестници като усмирителни ризи.

Очевидно е, че гражданското общество в България все още не вярва в собствените си сили, все още не вярва, че нещо зависи от него. Това е инициатива в 10 европейски държави. Основната цел на инициативата е да поискаме от ЕК да създаде нова европейска директива за медиите, която да гарантира прозрачността и независимостта им. До момента сме събрали 5000 подписа. Срокът е ограничен. Имаме право да събираме подписи до 17 август. Много е важно хората да знаят, че подписите се събират директно на уебсайта на ЕК, т.е. няма никакъв риск за злоупотреба с тяхното ЕГН.Необходимите подписи са 13 500 от България и 1 милион подписа общо от цяла Европа. Мисля, че това е много достижим брой подписи за България в рамките на един месец, Лилия Рангелова, координатор на проекта от българска страна.

Протестиращите демонстративно разкъсаха вестниците, с които са увити като символ на освобождаване от окови.

Да се опитаме да хигиенизираме медийната среда като например да не четем вестници, които лъжат, да посочваме винаги, когато сме открили неправдата и сме видели как някой разпространява неверни неща.

Металните заграждения около парламента бяха окичени с цветни балони и надписи „Долу ръцете от медиите".

Подкрепи Economic.bg