"Санди" изключи три ядрени реактора в САЩ

Жертвите в страната са 48, без ток все още са милиони

Три реактора на атомни централи в САЩ са спрени, а четвърти е под наблюдение, след като ураганът „Санди” причини сериозни щети на електропреносните мрежи, а високите води застрашиха охладителните системи.

Една от изключените АЕЦ е собственост на сновната електрическа компания на Ню Джърси PSEG. Реакторът „Салем 1”, който се намира в община Ханкукс бридж на река Делауеър, е спрян поради факта, че повечето помпи за циркулирането на водата са се оказали неизползваеми.

Спрени са още и реакторите „Найн майл поинт” в Скриба, щата Ню Йорк, и „Индиън поинт” в Бучанан, Ню Йорк. Реакторът в Скриба е бил спрян поради „проблеми с външната електрическа мрежа”, поясняват от компанията „Ентерджи”.

В същото време най-старият реактор в страната, 43-годишният „Оустър крийк” в Ню Джърси, е под наблюдение, заради високо ниво на водата във водовземното съоръжение.

Най-малко 48 души са жертвите на урагана в САЩ. Без електричество са останали около 8 милиона души в 15 щата.

Кметът на града съобщи, че 18 души са загиналите в Ню Йорк. Властите съобщават, че броят на загиналите жители на града може да се увеличи, тъй като издирванията и спасителните операции все още продължават.

Коментари: 0