Шефът на Raiffeisen върна 2 млн. евро от заплатата си

Мотивите на Херберт Степич са, че възнагражденията на изпълнителните ръководни кадри понякога могат да се окажат твърде високи

156 ~ 1 мин. четене

Главният изпълнителен директор на втората по големина банка по активи в Австрия Raiffeisen Bank International върна 2 млн. евро от заплатата си за 2012 г., съобщава Financial Times.

Мотивите на Херберт Степич са, че възнагражденията на изпълнителните ръководни кадри понякога могат да се окажат твърде високи. В електронно писмо до персонала той обяснява, че е платил сумата - около 40% от 4.9-те млн. евро, които е получил, тъй като размерът на възнаграждението нито е в съгласие със собствената му самооценка, нито с основните ценности на банкова група Raiffeisen.

Той добави, че счита това си решение като "личен принос към строгите мерки за ограничаване на разходите в нашата компания, които трябва да гарантират, че RBI ще продължи да се развива успешно над средното ниво в тези трудни времена".

През февруари ЕС се съгласи да ограничи бонусите на банкерите до два пъти годишната им заплата, в отговор на обществения гняв срещу хората от сектора, където започна финансовата криза. Заплащането на топ банкерите стана все по-обсъждана тема в Европа през последните години.

Подкрепи Economic.bg