Стойнев: Еенергетиката ни не работи и не можем да изнасяме ток

По думите на новия енергиен министър за една година страната ни е загубила 1.5 млрд. лв.

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„В момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това. Следователно секторът „енергетика” у нас не работи и ние не можем да изнасяме ток”. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Тази сутрин” в ефира на БТВ.

По думите на новия министър за една година страната ни е загубила 1.5 млрд. лв. Причината за това е „такса износ”, която прави енергетиката ни неконкурентноспособна. Стойнев обясни, че такса „пренос” зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), и до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс. Енергийният министър подчерта, че „такса пренос” трябва да се премахне, за да бъде страната ни конкурентноспособна.

„На границата има такса „достъп” и такса „пренос”, които не позволяват да изнасяме”, обясни Стойнев. По думите му ако на българската енергетика й се позволи да изнася елетроенергия, ще има работа за миньорите и секторът ще се развива.

„Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител”, отбеляза министъра на енергетиката. Той посочи, че е възможно да има ток на две тарифи, но „Законът е в Народното събрание и зависи от депутатите”. Според Драгомир Стойнев няма отдръпване от направеното предложение за въвеждане на две тарифи на цената на тока.

„Секторът енергетика е във финансов колапс и в срив, системата е изцяло дестабилизирана от страна на политики и на цени”, заключи енергийният министър.

Коментари: 0