Стойнев: Вероятността от режим на тока е голяма

70% от произведения ток се използва от бита, а едва 30% от енергията е за бизнеса. "Каква икономика имаме?", риторично запита икономическият министър

3551 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вероятността от режим на тока е голяма. Трябват свежи пари в системата. Затова целта ни е да отпушим износа на електроенергия. Това каза в интервю за bTV Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката.

"Трябват спокойствие и законодателни инициативи, които трябва да са факт от 1 юли. Така ще можем да отпушим износа, миньорите ще имат работа и ще започнем разплащанията в системата", поясни Стойнев.

Данните на икономическия министър сочат, че 70% от произведения ток се използва от бита, а едва 30% от енергията е за бизнеса. "Каква икономика имаме?", риторично запита Драгомир Стойнев. Той е категоричен, че предвижданото намаление на цената на тока с 5% не се прави "за да се спаси положението". "Преди да направим голямата реформа трябва да спасим системата, която, повярвайте ми, е пред срив", твърди Стойнев.

"Бизнесът, с който се срещам казва, че не може да понесе още 6 месеца безвремие", добави икономическият министър.

Той е притеснен от сегашната ситуация на протести, но като гражданин е доволен, че има гражданско общество. "Моята задача като министър е да спасим положението. Най-лесното е да хвърлим оставки и да оставим следващите да се оправят. Така се правеше в последните 23 години, каза още Стойнев.

Според него в момента е изключително важно да подпишем споразумението с Европейската комисия (ЕК) за следващия програмен период, в който трябва да усвоим 15 млрд. евро.

Коментари: 0