Стойнев бил „заедно” с ЕК по „Южен поток”

Нагнетяваме допълнително газ в Чирен заради кризата в Украйна, увери енергийният министър

Езикова бариера

Автор: Николай Марченко

Ние вървим заедно с Европейската комисия (ЕК), ние сме държава членка на Европейския съюз (ЕС). Това заяви днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев относно изказаното вчера от ЕК намерение да замрази проекта, след като България не се съобразява с Третия енергиен пакет на ЕС.

Въпреки че еврокомисарят по енергийната политика Гюнтер Йотингер вчера твърд тон, шефът на МИЕ отрича София да има конфликт с Брюксел по този въпрос. "Вчера, комисарят Гюнтер Йотингер каза, че има прекрасни взаимоотношения с България, като ние сме в постоянен диалог с тях. Очакваме техните въпроси относно проекта, като на всички техни въпроси ще им бъде отговорено", похвали се Стойнев.

Той твърди, че вече е поканил експерти от ЕК, за да бъде обсъден "Южен поток". Министърът щял да покани и народни представители по време на обсъжданията, които ще се отнасят до законовите поправки за "Южен поток". Очевидно Стойнев говори за приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката (ЗЕ), с които БСП вади морската част на "Южен поток" извън юрисдикцията на ЕС.

"Преди да дойдат бележките от ЕК, преди да водим диалог. Ние сме заедно с ЕК и няма никакъв проблем", каза той. Според министъра трябвало да има диалог между страните и „всичко да бъде по правилата”. "В крайна сметка ЕК трябва да предостави своите въпроси и ние като държава членка ще отговорим на тези въпроси", увери Стойнев.

Също така министърът увери, че кабинетът взел мерки за евентуалната газова криза, която се очертава в случай, че Киев не плати поне 2 млрд. долара от общо 5,3 млрд. долара към руския монополист „Газпром”. „Правителството реагира на последните събития в Украйна и сме започнали да нагнетяваме допълнителни количества природен газ в хранилището в Чирен”, каза Стойнев.

Коментари: 0