Стойнев пита защо няма санкции и срещу "Северен поток"

"Южен поток" е на път да стане жертва на отношенията ЕС - Русия, казва енергийният министър

Възмущение

Автор: Николай Марченко

"Южен поток" може да стане жертва на отношенията Европейски съюз (ЕС) - Русия, се оплака в ефира на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.  “За съжаление "Южен поток" може наистина да се превърне в жертва на отношенията Русия-ЕС“, заяви министър Стойнев.

Той смята, че еврокомисарят по енергетийната политика Гюнтер Йотингер трябва да се съобразява с мнението на всички членки, които са обвързани с проекта. "Ако искаме санкции към Русия, да спрем доставките по "Северен поток". Тук говорим за солидарност - както има "Северен поток", така може да има "Южен поток", упрекна Брюксел Драгомир Стойнев.

Ресорният министър също така не отрече, че обявените от опозицията за „лобистки“ поправки в Закона за енергетиката (ЗЕ) за "Южен поток" целят заобикаляне на законодателството на ЕС.  "Става дума за морското трасе, което няма да минава през територия на ЕС и според нас не трябва за него да важи Третият енергиен пакет.

За сухопътната сме се разбрали с "Газпром", че ще имат достъп трети страни", разкри „схемата“ Драгомир Стойнев.  Както е известно, Еврокомисията (ЕК) обяви за замразени преговорите с „Газпром“ за мегагзопровода „Южен поток“, в рамките на серия от икономически санкции, след анексията на Крим. 

Коментари: 0