Стойнев се надява на бърз рестарт на АЕЦ „Белене“

България се нуждае от нова индустриализация, обяви на конгреса на БСП енергийният министър

Снимка: BGNES

176 ~ 2 мин. четене

България ще продължи да развива ядрената си енергетика, да гарантира сигурността и конкурентната цена на електрическата енергия за десетилетия напред за бизнеса и гражданите и това развитие ще се случи по най-изгодния за държавата и обществото начин. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред делегатите на 48-я конгрес на БСП, който сепровежда в столицата днес.

Единият проект в ядрената енергетика няма нищо общо с другия проект, категоричен бе той, като отхвърли атаките за това, че изграждането на 7 блок в АЕЦ "Казладуй" поставя под въпрос Втора Атомна. За проекта „Белене" трябва всичко да бъде направено по план, трябва първо да изчистим това, което забатачи ГЕРБ, трябва сериозен инвеститор и трябва наистина възможност да се стартира и този проект. Аз лично се надявам, че това ще бъде съвсем скоро", посочи Стойнев.

Чрез представителите си в управлението БСП успя да опази стабилността в държавата, заяви министърът пред делегатите на конгреса. „Не мога да загърбя отговорността, която поех преди 8 месеца. Нося я не само пред обществото, но и пред моята партия. Изпълнявам програмата на БСП във важни сфери. Перспективите на БСП в бъдеще зависят от управлението", подчерта той. 

„България се нуждае от енергийна сигурност и независимост, от нова индустриализация. Държавата трябва да спре демографския срив и изтичането на мозъци", отбеляза той. И защити намеренията на ведомството си за национализация на производства като "Ремотекс"-Раднево и "Химко"-Враца.

„Чух прогнозата за неизбежен фалит на НЕК, но тя не се сбъдна. Намалихме два пъти цената на тока. Преди година ГЕРБ абдикира от властта, защото не успя да се справи с дисбалансите в енергийната система. Сега държавата много близо следи какво се случва в електроразпределителните дружества. След 6 месеца НЕК започва да плаща задълженията си. В системата на енергетиката има достатъчно резерви, спряхме течове и консултантски договори за милиони", допълни Стойнев. 


Подкрепи Economic.bg