Стойнев си "изми ръцете" за кризата в енергетиката

Ресорният министър се възмути от обичайна кореспонденция между собственик на медиа и служители и заподозря опит за умишлен фалит на сектора в нея

Автор: Николай Марченко

„Аз съм погнусен от това, което видях. Това е, може би, доказателство за най-уродливото срастване между бизнес и политика”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев относно изнесената в медиите информация за „опорните точки” на собственика на „Икономедиа” Иво Прокопиев за отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, публикувана в агенция "Блиц".

„Бизнес, който контролира медии, политици, НПО-та, и четейки този имейл, си дадох ясна сметка за случилото се през последната една година и как това е било контролирано”, изреди Драгомир Стойнев.

Припомняме, че вчера изтече кореспонденция между служители на "Икономедиа", в която се обсъжда процеса на работа относно вариант лицензите на ЕРП-тата да бъдат популистки отнети предизборно. Интересна подробност е, че дори лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев коментира мейлите, още преди да бъде потвърдена тяхната автентичност.

Сега министър Стойнев твърди, че имейлът е изпратен на 6 май, като в него се говорило за бъдещи действия на икономиста Красен Станчев по въпроса. „Тази заповед на Иво Прокопиев беше изпълнена, относно действията на господин Красен Станчев, относно независимия енергиен борд. Кажете ми - този енергиен борд с какво е независим?”, попита Стойнев.

Според него участие в него щели да взимат ЕРП-тата и представители на сектора за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). „Още с встъпването ми в длъжност, имаше конкретна атака за разпродаване на българската енергетика и понеже ние спряхме този процес, който беше започнат от предишното управление - знаете, разпродадоха се миноритарните дялове в ЕРП-тата чрез фирми, близки до Иво Прокопиев, целенасочен опит за продаване на българските мини. Щом в началото на мандата ясно и категорично заявихме, че българската енергетика не е за продан, започнаха и атаките. Това обяснява абсолютно всичко", смята Драгомир Стойнев.

Стойнев каза още, че с нетърпение очаква и следващия имейл, който „дава заповед за вот на недоверие, защото в този имейл ясно личи колко услужливи са политическите партии ГЕРБ и Реформаторски блок”. Министърът обаче не коментира обвиненията и мотивите за вота на недоверие на икономисти и опозиция около "Южен Поток".

Относно "Марица - Изток"

По думите на министъра, при посещението му в мини "Марица - Изток" производителите не са знаели дали ще затварят, или предприятията им ще се режат на скрап. "ГЕРБ трябва да дадат отговор в зала - за кого бяха приготвени мини "Марица Изток", но вече виждаме за кого" каза още Стойнев.

Стойнев смята, че капацитетът на целия комплекс се е увеличил с близо 40%, а износът на електроенергия за една година е с ръст от 100%. "Виждаме как всичко е манипулирано, защото таймингът на Иво Прокопиев сигурно е изборите на 25 май", добави Стойнев.

Той бе запитан и за увеличението на цената на въглищата, което ще се отрази на цените на електроенергията. Стойнев се оправда, че е увеличил цената на въглищата с 3,5 лв.: "Това е второ увеличение за една година; с 2 лева, първият път нямаше увеличение на цената на електроенергията, но в крайна сметка моделът се определя от ДКЕВР”.

"Ето това е един от примерите, в които миналото управление целеше фалита на мините, защото цената на въглищата не само не беше увеличавана, тя беше и намалена от Трайчо Трайков", каза още Стойнев.

По думите му някой наистина е искал целенасочено да доведе българската енергетиката до фалит и да бъде закупена от конкретни лица. "На това задкулисие трябва да се сложи край. Нека внесат утре вота за недоверие, но всичко е било ясно продиктувано", заяви той.

Във връзка с наложените санкции на ЕРП-тата Стойнев каза, че в България трябва да се спазва законът, и който не спазва закона, щял „да си понесе последствията”.

Коментари: 0