Строежът на "Южен поток" може да започне в началото на 2013 г.

Според изпълнителния директор на БЕХ Михаил Андонов това ще е възможно, ако до 15 ноември подпишем договора с Русия

112 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Строежът на българския участък от газопровода ДЮжен поток" може да започне в началото на следващата година. Това обяви пред Дарик изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Той уточни, че това може да се случи, ако на 15 ноември 2012 г. бъде подписан договорът между Русия и България за тръбопровода.

По неговите думи до тази дата ще се работи по финансовия модел и начина на финансиране на проекта, както и по нужните оценки на околната среда и други.

Българският участък от тръбопровода няма да използва съществуващата инфраструктура. Ще бъде изградена нова такава. По този повод шефът на енергийния холдинг отрече появилите се информации, че България е дала 60 км от съществуващата инфраструктура за бъдещия газопровод.

България като акционер с 50% в българския участък на ДЮжен поток" ще получава транзитните такси. Тоест страната ни ще получава приходи в момента, в който започне експлоатацията на тръбата. Какъв ще бъде механизмът, с който ще бъдат покривани привлечените средства, все още се коментира", допълни Андонов.

"Проектът "Южен поток", който ще пренася газ от Русия до Австрия, ще бъде втора входна точка в транзитната система на България. Очаква се тя да се намира в района на град Провадия". Това съобщи миналата неделя изпълнителният директор на  ДБулгартрансгаз" Кирил Темелков. Според него това е най-близката точка, в която новата система ще се доближава до вече съществуващата тръба, по която транзитно се пренася "синьо гориво" от Русия до останалите страни от Балканския полуостров.

"На 9 ноември тази година ще бъде взето решение за започване на изграждането на инфраструктура. Тя трябва да доведе до нова входна точка на българска територия. Очаква се тя да е готова някъде около 2015 г.", стана ясно още от думите на Темелков.

Подкрепи Economic.bg