Строим два блока в "Марица Изток 2"

Министър Делян Добрев опроверга изчисленията на опозицията за печалбата на АЕЦ "Белене"

6482 ~ 2 мин. четене

Обсъжда се изграждането на 9-ти и 10-ти блокове в ТЕЦ "Марица Изток 2", Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на пресконференция днес. Той опроверга информацията, че се готви приватизация на държавната топлоцентрала. По думите на министъра изграждането на два нови блока може да стане или с кредит, или чрез отделянето на 5 и 6 блокове в самостоятелно предприятие, за което да се търси инвеститор. Евентуалният бъдещ собственик ще има ангажимента за посторяването на новите мощности.

Министърът посочи още, че се обсъжда 20% от БЕХ да бъдат пуснати за публично предлагане или дадени на стратегически инвеститор.

При печалба от 200 млрд. евро мегаватчас електроенергията от „Белене” трябва да струва 298,91 евро. Това заяви още Делян Добрев в отговор на обявената днес от БСП позиция за централата. Ръководството на червената партия даде по-рано днес специална пресконференция, на която обяви, че проектът "Белене" е изгоден за държавата и че печалбата от Втора атомна за 60-годишният й живот би била 200 милиарда евро.

Добрев обясни, че според изчисления на ведомството при средна цена на тока от 74,9 евро за мвтч. приходите на Втора атомна биха били около 66 млрд. евро за 60 години.

Няма ясни доказателтва, че ще започнем да внасяме ток, добави министърът. Той заяви още, че всички енергийни компании имат големи здадължения, като това поставя енергетиката ни пред колапс. Подумите на изпълнителния директор на Бъгарски енергиен холдинг /БЕХ/ Михаил Андонов НЕК продължава да изплаща задълженията си.

Към 31 декември 2011 година компанията дължи 970 млн. лева кредити. От тях 500 млн. лева са към БНП Париба, а 250 млн. лева – за Цанков камък. Разходите на нЕК за АЕЦ Белене са 1,339 млрд. лева, като в сумата влиза и дължимото към финансовата институция.

Вадимир Каролев, подизпълнител на договора към консултанта HSBC обясни, че каченият документ за "Белене" на сайта на МИЕТ е само резюме на доклада на британската банка. Той потвърди, че оценката на британците е, че изграждането на Втора атомна би струвало 10,35 млрд. евро.

Министър Делян Добрев отказа да коментира думите на ръководителя на "Росатом" Сергей Кириенко, цитирани от медиите по-рано днес, че отказът на България от "Белене" е по политически причини, ане по икономически.

Правим всичко възможно за ОЦК-Кърджали и се надяваме на добри новини, каза още Добрев.

 

Десислава ЯнковаПодкрепи Economic.bg