Топ 10 на най-завладяващите книги

Продължителността на четене зависи само от това колко удобно сте се настанили и колко бързо четете

В тази класация на bgtop10 ви предлагаме 10 книги, които се четат на един дъх. Продължителността на четене зависи само от това колко удобно сте се настанили и колко бързо четете.

10. Старецът и морето

Ърнест Хемингуей

Това е книгата, с която Хемингуей печели Нобелова награда и Пулицър. Не е зле за книга от 110 страници. Историята разказва за един стар кубински рибар, който не е хващал нищо от 84 дни. Този период е толкова тежък, че дори помощникът му, Манолин,  е принуден да си намери друга работа. На 85-ия ден, старият рибар се качил на лодката и отишъл да лови на ново място. Пуснал стръвта надълбоко и зачакал. По едно време огромна риба клъвнала и започнала една епична борба между човека и нея. По принцип Хемингуей не дефинира определена символика, като предпочита читателят сам за себе си да определи такава. Този литературен похват - възможни  няколко интерпретации - става много популярен, откакто именно Хемингуей решава да пише по този начин.

9. Чужденецът

 Албер Камю

Това е друга книга написана от Нобелов лауреат. „Чужденецът” е история за мъж на име Марсоу, чиято майка умира. На погребението й той не показва никаква емоция. След това помага на приятел да вземе реванш от неверната си приятелка. Обратът в сюжета става, когато Марсоу, без никаква причина застрелва един мъж. Безразличността и безверието, което Марсоу показва вбесява всички и той е осъден на смърт. Докато чака смъртта си, той осъзнава колко е студен и безсмислен света. Единственото комфортно място за него е: „учтивата безразличност на живота”. Това е една задълбочена философска книга, която може да ви повлияе много повече, отколкото един сеанс при професионалист.

8. Фермата на животните

 Джордж Оруел

„Фермата на животните” е книга, насочена към тоталитарния режим през 30-те години на двадесети век, по-точно по времето на режима на Сталин в Съветския Съюз. В около сто страници, Оруел описва революцията на група животни в една ферма, които правят преврат над стопаните си. Книгата не е лека имайки предвид, че всеки член на обществото е обвинен за това, че е оставил тоталитаризма да се издигне; глупавата овца която следва всеки нов диктатор, прасетата които превръщат работата на всеки в своя облага, интелектуалното магаре което вижда всичко и нищо не прави и здравоработещият кон, който сляпо се доверява на отговорника. Всичко това са все човешки грешки.

7. На Западния фронт нищо ново

 Ерих Мария Ремарк

Книгата разказва историята на изгубено поколение момчета, които отиват да се сражават на фронта по време на Първата Световна Война. Преди войната, момчетата биват надъхвани с патриотизъм и епоси за Хоумър. По този начин мъжете, които са прекалено стари за битка, подстрекават младите момчета да се запишат във войската. По време на войната, всички приятели на главния герой (Баумер) са убити и по този начин, той става безразличен към бъдещето. Книгата завършва с писмо, на което пише: „ Нищо ново на Запад”.

6. Алхимикът

 Паулу Коелю

Това е най-известната книга на Паулу Коелю и разказва за това как човек трябва да следва мечтите си. Сантияго е млад овчар от Андалусия, който има повтарящ се сън. Той решава да последва знаците от съня и живота си, които го отвеждат до Северна Африка в търсене на невероятно съкровище. По пътя си той се запознава с интересни хора, които му дават важни житейски съвети и уроци, които му помагат да открие истински ценните неща. „Алхимикът” разказва за това как всеки от нас има своя мисия и цел в живота, но мнозина не го осъзнават. Най-важното обаче остава държанието към хората. Не само към близките, но и към непознатите.

5. Портретът на Дориан Грей

Оскар Уайлд

„Портретът на Дориан Грей” е типичната книга, която може да се очаква от Оскар Уайлд. Тя разказва историята на Дориан Грей, изключително красив млад човек, чиято обич към парите го прави изключително корумпиран. Един ден красивото му лице бива запечатано на портрет. Когато вижда портрета, той си пожелава винаги да изглежда по този начин, а картината да старее вместо него. Желанието му се сбъдва и лицето на омагьосания портрет не само старее, но и разкрива всички пороци и грехове, на които героят става жертва. Непоносимата гледка на портрета кара Дориан да крие картината от другите хора. Той се опитва да върне невинността си като прави добри дела, но това не е достатъчно. Накрая, Дориан полудява до такава степен, че убива любимия си приятел и унищожава картината, което води до проклятие. С тази си книга, Оскар Уайлд представя умела карикатура на английската аристокрация от края на 19-ти век и осмива порядките и предразсъдъците на викторианското общество.

4. Портокал с часовников механизъм

Антъни Бърджес

Тази книга е написана само за три седмици, защото писателят бързо се нуждаел от пари. По-късно Бърджес ще си пожелае никога да не е бил писал този „наръчник по насилие”. Книгата се развива в бъдещето, и проследява живота на група младежи, чието забавление е да вандалстват. Книгата не скрива описанието на ужасните неща, които бандата прави, а разказвачът Алекс разказва историите си с равномерно чувство, все едно е изтощен от всичко заобикалящо го. Книгата проследява държанието на Алекс и неговата зависимост към насилието, които му пречат да се впише в обществото.

3. Кандид или Оптимизмът

 Волтер

Кандид е младо момче, което  израства под влиянието на учителя Панглос, който постоянно му казва, че това не е най-добрия възможен свят, и че всичко, което се случва е за добро. Книгата се превръща в тест на тази теория като предоставя на героите най-лошите неща, които света може да предложи.  Дори след земетресения, обесвания, побои, бедност и заболяване от сифилис, Панглос продължава с оптимизма си. Накрая Кандид  научава своя урок, че това не е най-съвършения свят, но тъй като това е единствения свят, трябва ние да си го направим съвършен. Както той самия казва: „Трябва да се грижим за градината си.” Всяка страница от книгата съдържа нов ужас, което я прави и доста депресираща.

2. Малкият Принц

 Антоан Екзюпери

Това е една детска книга, която може да бъде страхотно четиво. Без значение на колко  години сте, тя може да ви предложи страхотни теми за размисъл. В книгата разказвачът е катастрофирал със самолет в пустинята Сахара, където среща млад принц, който твърди, че идва от един астероид. Младият принц разказва историята за това как е тръгнал от своя астероид и нещата, с които се е сблъскал докато дойде до планетата Земя.

1. Нощта

Ели Визел

Елизар Визел разказва историята на малко еврейско момче, което иска да научи всичко възможно за окултизма. За съжаление това е времето на Втората Световна Война и унгарското правителство е принудено да скастри правата на евреите. „Нощ” показва как Ели губи майка си и сестра си в концентрираните лагери. В лагера той започва да мрази баща си, който изисква от момчето да се грижи за него. Набожното момче започва да се обезверява като не може да разбере как Бог може да позволи такива неща да се случват. Тези, които намират „Нощ” за прекалено мъчителна книга, могат да прочетат другите две книги на Визел – „Ден” и „Залез”.

Коментари: 0