Тристранката търси решение на социалните проблеми

От КНСБ предлагат минималната заплата да се повиши до 340 лв. от 1 април

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Заместник-министър председателят и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова свиква Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който правителство, синдикати и работодатели ще търсят решение на острите социални проблеми, предаде БНТ.

На срещата се очаква КНСБ да представи пакет от спешни мерки за подпомагане на най-бедните български граждани. Синдикатът предлага от 1 април минималната работна заплата да се вдигне от 310 на 340 лв., а хората с най-ниски пенсии да получат добавка от 20 лв.

Мерките предвиждат и разкриването на 25 хил. временни работни места по различни програми. КНСБ настоява да се подпомогнат заетите в училищното и детско здравеопазване, социалните домове и културата. Целта е хората със заплати до 350 лв., да получават допълнително по 40 лв. месечно.

Необходимите средства няма да надхвърлят 400 млн. лева, твърдят от синдиката. Сумата може да се осигури чрез свиване на капиталовите разходи в бюджета. В същото време от КТ "Подкрепа" искат новият финансов министър да докладва пред Тристранния съвет какво е състоянието на хазната. Те настояват за ясни правила при определянето на минималната работна заплата. Бизнесът обаче определя исканията на синдикатите като прекалено големи.

Подкрепи Economic.bg