Уругвай отлага за 2015 г. свободната продажба на марихуана

Бързината може да доведе до заливане на черния пазар с легално произведен лек наркотик, казва президентът Хосе Мухика

Тежка реформа

Уругвай отлага за 2015 г. свободната продажба на марихуана
192 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Легалната търговия с марихуана в Уругвай се отлага до 2015 г. поради „практически трудности”. Това обяви президентът на латиноамериканската държава Хосе Мухика, цитиран от BBC.

Марихуаната трябваше да се появи в държавните аптеки на страната вече през ноември т.г. Законът за легализирането на канабиса от Конкреса на Уругвай влезе в сила през май на 2014 г.

„Бързането по този въпрос можеше да доведе до това, че този лек наркотик, произеден под контрол на държавата, да се окаже на черния пазар”, каза пред агенция France Presse (AFP) президентът Мухика.

„Ние няма да кажем просто „долу ръцете и нека пазарът се занимава с това”, тъй като ако контролът е в ръцете на пазара, то той ще иска и да продава колкото се може повече”, обясни позицията си уругвайският държавен глава, прочул се като „най-беден президент в света”. 

BBC припомня, че през декември 2013 г. Уругвай стана първата държава, която легализира марихуаната – от отглеждането до продажбата й. ООН тогава разкритикува властите на страната, понеже смята, че легализирането й „ще навреди на здравето на населението”. 

Очакваше се регулирането на търговията с „трева” да бъде одобрена до края на 2014 г. Аптеките, които се сдобиха с лиценз за продажбата на марихуана, ще продават билката на цени между едва 90 цента и 1 долар за грам. Да се закупуват обаче повече от 40 грама месечно ще е забранено.  

Законът предвижда и право за отглеждане на до 6 растения на домакинство. Марихуаната може да се консумира във всички места, където е разрешено тютюнопушенето.

Правителството на Уругвай се надява легализирането да подпомогне борбата с наркокартели, но според критиците това само щяло "да влоши здравословното състояние на населениет"  и "да доведе до ръст на потребление" и на по-тежка дрога.   

 Подкрепи Economic.bg