Възлагани са поръчки за „Белене“ без договор

Тогавашният икономически министър Петър Димитров отрече обвиненията

Без сключен договор за изграждането на АЕЦ "Белене" са били възлагани обществени поръчки. Това е най-сериозното нарушение открито от Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи пред депутати директорът на държавните финансови инспектори Теменужка Петкова.

По време на Тройната коалиция няма сключен договор за изграждането на АЕЦ "Белене", твърди Петкова, цитирана от БНТ. И това, по думите й, е най-голямото нарушение по Закона за обществените поръчки. Същевременно тогавашните изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мадрик Папазян са се споразумявали с "Атомстройекспорт" за продължаване на преговорите.

"Законодателството в областта на обществените поръчки изобщо не допуска, че някой може да стартира една обществена поръчка, да я проведе по реда на този закон и да не сключи договор. Това е изключително голямо нарушение на закона", категорична е Теменужка Петкова.

По това време енергиен министър е бил Петър Димитров, който като член на комисията в момента се противопостави на данните в доклада на държавните финансови инспектори. "Цитирате едни неща, но те няма как да се случат, все пак хората, които ви слушат могат да правят изводи за какво става въпрос", контрира Петър Димитров. От своя страна председателят на Комисията за "Белене" Диан Червенкондев предложи на следващото заседание да бъдат изслушани бившите директори на НЕК - Велков и Папазян, както и Петър Димитров.

Коментари: 0