Япония засилва помощта за Европа

Страната вече обяви, че ще даде 60 милиарда долара за спасителния фонд на МВФ

6502 ~ 1 мин. четене

Япония заяви, че е готова да засили помощта за дълговата криза в еврозоната, предава"Франс 24", цитирана от Фокус. Изявлението на Токио беше огласено по време на старта на разговорите на Г8. 

Япония, третата най-голяма световна икономика и единствената азиатска държава в елитния клуб на Г8, вече има голям принос към помощния фонд на МВФ. Миналия месец страната обяви, че ще допринесе с 60 милиарда долара. Фондът има за цел да подпомогне разрешаването на кризата. 

Японският премиер Йошихико Нода ще заяви на разговорите, че европейците държат най-голямата отговорност спрямо кризата. Това съобщи говорител пред репортери в петък. 

"В същото време, за да помогне на европейците да разрешат дълговата помощ, Япония е готова да засили помощта си", добави говорителят. 

"Европейската дългова криза може да застраши здравето на световната икономика, така че бихме искали да окуражим европейците да се справят правилно с въпроса, колкото се може по-скоро", добави говорителят. Той уточни, че новата помощ от Япония може да включи подкрепа за МВФ или усилия за увеличаване на защитата в Азия.

Подкрепи Economic.bg