American Airlines планира да се откаже от още 19 хил. работни места

Съкращенията могат да бъдат избегнати, ако правителството удължи програмата за заетост в сектора на авиацията с още 6 месеца

American Airlines планира да се откаже от още 19 хил. работни места

Снимка: instagram/manchester_aviation1107

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

American Airlines Group се готви да освободи 19 хиляди служители, защото финансирането по програмата на правителството за подкрепа на заетостта в сектора на авиацията спира на 1 октомври. Това би довело до вълна от съкращения, а делът на загубените работни места от март в компанията ще се покачи до 30%, пише Reuters.

Близо 19 000 работници ще загубят мястото си в компанията, като сред тях са 1 600 пилоти, 8 100 стюардеси и 1 500 души на ръководни длъжности. Първоначално превозвачът беше планирал съкращения на 1 500 души, но финансовата тежест заради края на програмата за насърчаване на заетостта го принуждава да увеличи многократно броя на хората, с които ще се раздели.

American Airlines призна, че пътниците й са намалели с 70% на годишна база, а това я кара да работи по стратегии за справяне с пониженото търсене. Компанията обяви, че след като спре финансовата помощ от държавата не е изключено да последват и още освобождавания. Дебатът за удължаването на програмата на правителството с шест месеца, който е на стойност 25 млрд. долара, е в застой.

От American Airlines твърдят, че всички тези съкращение могат да бъдат предотвратени, ако финансовата подкрепа продължи и през есента.

„Днес отправихме най-неприятното послание, признавайки колко хора ще загубят работата си“, сподели изпълнителният директор на компанията Дъг Паркър и президентът й Робърт Айзом.

Коментари: 0