Ананиев: С новата застраховка българинът ще плаща по-малко за здраве

Възрастните хора и внуците им няма да дадат нито лев за задължителната здравна застраховка, уверява здравният министър

Ананиев: С новата застраховка българинът ще плаща по-малко за здраве
Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега. Това смята здравният министър Кирил Ананиев, който коментира в студиото на bTV един от предложените варианти за ново здравно осигуряване.

Преди седмица Ананиев представи два алтернативни модела за реформа в здравното осигуряване. Единият е гражданите да могат да избират къде да внасят 8-процентната си здравна вноска - дали както досега в НЗОК или в някоя застрахователна компания. Целта е незабавно създаване на конкуренция на Здравната каса и пълното ѝ демонополизиране. Вторият вариант предвижда 8-процентната вноска да отива в Касата, както е сега, но ще има и задължителна здравна застраховка. Според разчетите на Министерството на здравеопазването тази вноска ще бъде 12 лв. на месечна база. 

Министърът все още е категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът ще плаща два пъти и половина по-малко отколкото дава сега „под масата“.

„Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци – децата, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби също няма да платят и един лев”, заяви Ананиев. По негови думи тези 12 лв., които ще бъдат „спестени“ на уязвимите групи, ще дойдат от държавния бюджет. 

Според Ананиев всеки пациент ще може сам да избира как да се разплаща с тези 12 лв. Той уточни, че ще бъде създадена нова комисия, която да контролира как се разходват тези пари

„Предвиждаме нов контрол, който ще събере финансовия контрол и медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри”, поясни Ананиев.

От опозицията обаче заявиха, че ще внесат трети вот на недоверие, този път на тема здравеопазване. Според лидера на БСП Корнелия Нинова този модел на реформите е „държавен геноцид“.
Коментари: 0