Анкара освободи „Турски поток“ от данъци

Преференциите ще бъдат приложени, след като руската страна регулира всички необходими юридически формалности

Анкара освободи „Турски поток“ от данъци
928 ~ 1 мин. четене

Анкара въведе данъчни облекчения и привилегии за изпълнението на проекта "Турски поток". Съответната резолюция на Кабинета на министрите на страната е публикувана в официалния бюлетин на правителството Resmi Gazete.

Данъци няма да се начисляват върху работата, извършена в рамките на проекта „Турски поток“ в изключителната икономическа зона в Черно море, както и на континенталните платформи.

За реализация на проекта, с изключение на “Сухопътна част 1” (входен терминал и друга инфраструктура на територията на Турция), данъчни и митнически облекчения ще важат за необходимите транспортни средства, промишлени инсталации, кораби, тръби, други материали, оборудване, компоненти и резервни части.

Тези преференции ще бъдат приложени, след като руската страна регулира всички необходими юридически формалности, пише в текстовия документ.

Миналата година руската компания "Газпром" получи разрешение за изграждане на втора тръба от "Турски поток, газопровод от Русия до Турция през Черно море и към турската граница със съседните страни“. По първата тръба ще се доставя газ от Русия до турския пазар, във втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15.75 млрд. куб. метра газ годишно.

В момента строителството на първата тръба е на три участъка: на брега в Русия и Турция, както и в Черно море, на дъното на което вече са положени повече от 760 км от тръбопровода. Строителството на частта на брега в Русия приключва. В Турция започна работа на строителната площадка на приемащия терминал. Предвижда се двете линии на газопровода да бъдат пуснати в експлоатация с рок - до края на 2019 г.

Подкрепи Economic.bg