Българите масово купуват турски лири

Очаква се скорошно официално отваряне на границите и поевтиняването на валутата

Българите масово купуват турски лири
27162 ~ 2 мин. четене

Интересът на българите към турската лира бележи необичаен ръст през последните седмици в сравнение с всички останали чуждестранни валути. По данни на компанията за обмен на валута Tavex тенденцията се забелязва въпреки все още съществуващите ограничения в свободното пътуване и забавянето на икономиката.

Няколкостотин българи са си купили турска валута от началото на месеца, като всеки човек поръчва между 1000 и 3000 лири. Интересът чувствително се е засилил от средата на април и до момента продължава прогресивно да се увеличава. От компанията добавят, че българите са купували лири онлайн още преди да бъдат отворени търговските центрове в страната, където обичайно са бюрата за обмен на фирмата. 

Вероятните причини за интереса към валутата в южната ни съседка са две – очаква се скорошно официално отваряне на границите и поевтиняването на лирата.

„Вероятно причина за тази тенденция е очакването на скорошно официално отваряне на границите, в съчетание с подновената работа на големите молове в Турция още от 11 май“, казват от компанията.

Друга вероятна причина е, че отново турската лира поевтиня. В началото на май курсът ѝ достигна 7.27 за долар, а за няколко дни дори се търгуваше по-ниско от рекордните нива от края на 2018 г. През последната седмица валутата поскъпна с малко над 3%.

От дружеството добавят, че през последните години българите успешно съчетават туризъм с пазаруване в южната ни съседка. Особен интерес имат към най-известните търговски центрове, които се намират в европейската част на Истанбул. Привлекателни за тях са по-ниските цени, както за бързооборотни стоки, така и за конфекция и техника.

Все още няма официална информация кога ще бъдат отворени границите между България и Турция. Според турски медии това може да се случи на 1 юни в зависимост от развитието на епидемичната обстановка.

Коментари: 0