България е лидер в ЦИЕ по брой финтех компании

UniCredit очаква над 4% икономически ръст през 2018 г. и спад на лошите кредити до 7.7% през 2019 г.

България е лидер в ЦИЕ по брой финтех компании
1728 ~ 2 мин. четене
Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева
България е на първо място в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по брой ФинТех компании. Това обявиха от представената в България италианска банка Unicredit по време на откриването на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Йордания, предаде репортер на Economic.bg. Регистрираните у нас дружества, развиващи финансови технологии, са 70.

След България се нареждат Чехия с 67, Румъния – 59, Словакия – 30, Унгария – 27, Словения с 15. Ако разгледаме региона по-широко, тогава се вижда, че лидерите са Русия с 216 ФинТех компании и Турция със 101.

България е номер едно и по още един показател – най-голямо финансиране, набрано от една компания. Български ФинТех проект в сферата на финансирането и управлението на риска е набрал 25 млн. евро.

Общо в региона на ЦИЕ, включително Русия и Турция, има над 600 ФинТех стартъпа, като най-много са в сферите на транзакции и разплащания, финансиране и инвестиции и управление на активи. 60 са компаниите в региона в областта на криптовалутите.

Финтех секторът отбелязва бум през последните години. Но все още финансово-технологичните компании в ЦИЕ са сравнително малко. Делът им в европейски мащаб е едва 9%. Огромната част са в Западна Европа. „Затова UniCredit вижда голям потенциал за развитие на дигитална инфраструктура в региона“, отчете по време на срещата Матео Фераци, координатор Стратегии и корпоративни прогнози на UniCredit. По неговите думи дигиталното банкиране, касаещо операциите на индивидуалните клиенти, се развива бързо в ЦИЕ, а държави като Чехия, Турция и Сърбия са удвоили броя на потребителите от 2010 г. досега.

Демографските тенденции също благоприятстват развитието на дигитализацията в ЦИЕ, като поколенията, родени в дигиталната епоха, са почти 50% от населението. За Западна Европа хората от тези поколения - под 35 години, са 40%. Други фактори, които подкрепят развитието на дигитални услуги в банковия и финансов сектор, са високият процент на мобилно и интернет проникване.

България е на последно място в Европа по дял на лицата, ползващи интернет банкиране – малко над 10%, дори след Сърбия  и Румъния.

UniCredit представи и прогнозите си за макроикономическите показатели за 2018 г. и 2019 г., които за България предвиждат над 4% ръст на БВП през тази година и значителен спад на необслужваните кредити до 7.7% през 2019 г. при малко под 10% към края на първото тримесечие на тази година.
Подкрепи Economic.bg