Цената на петрола падна с 4% след решението на Тръмп за Иран

Очаква се обаче след моментния спад цената да скочи

Цената на петрола падна с 4% след решението на Тръмп за Иран
864 ~ 2 мин. четене

Цената на петрола падна след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че страната му ще се оттегли от ядреното споразумение с Иран.

Суровият петрол от сорта West Texas Intermediate понижи цената си с 2.4% или с 1.67 долара за барел и цената му е около 69 долара на барел. Общото му понижение за целия вторник пък е 4.38%. Фиксирането на цената му се забави с почти час заради големите търговски обеми.

Другият основен сорт суров петрол – Brent – поевтиня с 0.6% и също отчете цялостно понижение за деня от 4%. В понеделник този сорт нефт достигна цена от 76.34 долара на барел, което беше най-високото му равнище от 27 ноември 2014 г. насам, но сега цената му падна до 75.71 долара на барел.

В обръщение във вторник Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от ядреното споразумение с Иран, сключено по време на предшественика му на поста Барак Обама. Въпросното споразумение накара Техеран да спре развитието на ядрената си програма в замяна на облекчаване на международните икономически санкции срещу страната. Сега от Вашингтон обявиха, че ще възобновят санкциите.

„Ще въведем най-високо равнище на икономически санкции. Всяка държава, която помага на Иран в разработката на ядрени оръжия, също може да бъде строго санкционирана от САЩ“, заяви Тръмп.

Иран е третият по големина производител на нефт от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и изнася около 2.5 млн. барела с петрол на ден. Възобновените санкции биха могли да навредят на тези доставки във време, когато предлагането и търсенето на петрол в света като цяло са балансирани. Това увеличава риска на пазара скоро да се наблюдава недостиг и след спада цените на петрола да скочат.

Коментари: 0