България е сред трите страни с най-голям ръст на заседяването

Този показател нараства в богатите държави и намалява в бедните

България е сред трите страни с най-голям ръст на заседяването

Снимка: Economic.bg/Архив

1140 ~ 1 мин. четене
България е сред страните, в които най-бързо расте процентът на хората над 18-годишна възраст, които не се движат достатъчно. Това показва доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Страните ни се нарежда до Бразилия и Германия по ръст на заседяващите хора. В тази група попадат и Филипините и Сингапур. Най-голям спад на заседяването пък е регистриран на Островите Кук, Йордания, Токелау, Самоа, Мианмар, Соломоновите острови и Тонга.

Организацията предупреждава, че над 1.4 млрд. души по света рискуват за развият диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция заради недостатъчна физическа активност. Това важи за една трета от пълнолетните жени и една четвърт от пълнолетните мъже. Те не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

Световната здравна организация отчита, че в заседяването расте в богатите държави, където хората се движат все по-малко както на работа, така и в свободното си време. Намалява заседяването в бедните държави, където работата и придвижването все още изискват повече физически усилия.
Подкрепи Economic.bg