Български и чужди ценители се събират на Фестивала на виното в Бургас
Посетителите ще се насладят на дегустации и майсторски класове, посветени на Совиньон блан

От 30 юли до 2 август любителите и ценителите на виното се събират в Бургас за второто издание на винения фестивал, организиран от Националната лозаро-винарска камара и фирма „Експо тийм” с подкрепата на Община Бургас и със съдействието на Съюза на енолозите в България.
Събитието ще бъде официално открито от министъра на земеделието и храните Десислава Танева на 30 юли от 15 часа в изложбен център „Флора”, който тази година за първи път отваря врати за посетители.
Сред участниците са ВИ „Едоардо Миролио”, ВИ „Сопот”, „Винарски съюз”, „Винекс Славянци”, „Братя Минкови”, „СИС Индустрийс” „Four Friends”, „Мидалидаре естейт” ВИ „Карабунар”, „Вини” - Сливен, ВИ „Съединение”, „Черноморско злато”, „Дивес естейт”, „Вила Юстина”, „Спиритус Санктус”, „Винпром Свищов”, „Анжелус естейт”, ВИ „Братанови”, ВИ „Тодоров”, „Тера Тангра”, „Ловико Лозари” – Сухиндол, „Вила Мелник”, „Виа верде”, „Александра естейт”, ВИ „Даробас”, ВИ „Старосел“, „Нера гора”, BEST WINE, „Селеста трейдинг“ и др.
Представители на Сдружение „Традиционни сурово-сушени местни продукти” „Димитър Маджаров” и „НИКОВ” Иван Костадинов ще предлагат продукти с гарантирано качество и вкус, които ще се съчетаят с българските вина. „Бургас чикън” ще представи варено-пушени и печени продукти от пилешко месо. В допълнение традиционни млечни и месни продукти на „Ел би булгарикум” и хляб ще освежават вкуса на потребителите.
Совиньон блан ще бъде в светлината прожекторите тази година. Дегустации и майсторски класове ще отворят вратите си както за непосветените, така и за специалистите. Ще бъдат представени вина Совиньон блан от Южна Африка, Австрия, Чили, Хърватска, Словения, Франция, Италия, Нова Зеландия и България.
Майсторските класове ще бъдат водени от един от водещите винени експерти – Дейвид Коболд. Той има дългогодишна кариера като писател, еножурналист и търговец на вино. Редактор е на различни специализирани списания и съавтор на над 20 книги, посветени на древната напитка.
Коболд е и известен лектор и преподавател на винарски теми за професионалисти и любители чрез Парижката винена академия и винените клубове.
В последните години експертът поддържа свой сайт и блог на същата тематика.
Съпътстващата програма
Конкурс „Совиньон блан на Бургаски фестивал на виното 2015”
- Професионално жури дегустира вина от сорт Совиньон блан, представени от фирми-участници във фестивала
- Потребители дегустират вина Совиньон блан, представени от фирми-участници във фестивала
Конкурс „Изборът на потребителите”
- за бели и червени и розови вина, представени от фирми, участници във фестивала
Майсторски класове на тема:
- „Совиньон блан”, „Местните винени сортове”, „Винарският туризъм" с български и чуждестранни експерти
- Презентация с дегустация на български медалисти от световни конкурси през 2015 г.
- Блиц курс за начинаещи “Магията на дегустацията”
- Атрактивни вечерни забавни програми и много изненади и награди за посетителите.