Български и чужди ценители се събират на Фестивала на виното в Бургас

Посетителите ще се насладят на дегустации и майсторски класове, посветени на Совиньон блан

Български и чужди ценители се събират на Фестивала на виното в Бургас

От 30 юли до 2 август любителите и ценителите на виното се събират в Бургас за второто издание на винения фестивал, организиран от Националната лозаро-винарска камара и фирма „Експо ­тийм” с подкрепата на Община Бургас и със съдействието на Съюза на енолозите в България.

Събитието ще бъде официално открито от министъра на земеделието и храните Десислава Танева на 30 юли от 15 часа в изложбен център „Флора”, който тази година за първи път отваря врати за посетители.

Сред участниците са ВИ „Едоардо Миро­лио”, ВИ „Сопот”, „Винарски съюз”, „Винекс Славянци”, „Братя Минкови”, „СИС Индустрийс” „Four Friends”, „Мидалидаре естейт” ВИ „Карабунар”, „Вини” - Сливен, ВИ „Съединение”, „Черноморско злато”, „Дивес естейт”, „Вила Юстина”, „Спиритус Санктус”, „Винпром Свищов”, „Анжелус естейт”, ВИ „Братанови”, ВИ „Тодоров”, „Тера Тангра”, „Ловико Лозари” – Сухиндол, „Вила Мелник”, „Виа верде”, „Александра естейт”, ВИ „Даробас”, ВИ „Старосел“, „Нера гора”, BEST WINE, „Селеста трейдинг“ и др.

Представители на Сдружение „Тради­ционни сурово-сушени местни продукти” „Димитър Маджаров” и „НИКОВ” Иван Костадинов ще предлагат продукти с гарантирано качество и вкус, които ще се съчетаят с българските вина. „Бургас чикън” ще представи варено-пушени и печени продукти от пилешко месо. В допълнение традиционни млечни и месни продукти на „Ел би булгарикум” и хляб ще освежават вкуса на потребителите.

Совиньон блан ще бъде в светлината прожекторите тази година. Дегустации и майсторски класове ще отво­рят вра­тите си както за непосветените, така и за специалистите. Ще бъдат представени вина Совиньон блан от Южна Африка, Австрия, Чили, Хърватска, Словения, Франция, Италия, Нова Зеландия и България.


Майсторските класове ще бъдат водени от един от водещите винени експерти – Дейвид Коболд. Той има дългогодишна кариера като писател, еножурналист и търговец на вино. Редактор е на различни специализирани списания и съавтор на над 20 книги, посветени на древната напитка.

Коболд е и известен лектор и преподавател на винарски теми за професионалисти и любители чрез Парижката винена академия и винените клубове.

В последните години експертът поддържа свой сайт и блог на същата тематика.


Съпътстващата програма

Конкурс Совиньон блан на Бургаски фестивал на виното 2015”

- Професионално жури дегустира вина от сорт Совиньон блан, представени от фирми-участници във фестивала

- Потребители дегустират вина Совиньон блан, представени от фирми-участници във фестивала

Конкурс „Изборът на потребителите”

за бели и червени и розови вина, представени от фирми, участници във фестивала

Майсторски класове на тема:

- Совиньон блан”, Местните винени сортове”, Винарският туризъм" с български и чуждестранни експерти

- Презентация с дегустация на български медалисти от световни конкурси през 2015 г.

- Блиц курс за начинаещи “Магията на дегустацията”

- Атрактивни вечерни забавни програми и много изненади и награди за посетителите.

Коментари: 0