Българско изобретение променя авиацията

Специален софтуер предотвратява самолетни катастрофи

Българско изобретение променя авиацията

Българско изобретение предотвратява самолетни катастрофи. По-малко технически закъснения и максимална безопасност на полетите вече гарантира българската разработка, предаде Нова телевизия.

Експертите изчисляват, че вероятността да попаднем в самолетна катастрофа е 1 към 25 млн. Колкото повече се развиват технологиите, толкова повече намаляват рисковете от инциденти.

Български инженер дава своя принос към света за по-безопасно летене. Той създава софтуер, който предупреждава екипажа, преди да е станало твърде късно.

Светослав е авиоинженер със сериозен опит, той разработва софтуер, който събира и анализира различни данни от проблеми.

„С нашата разработка можем да хванем почти всякакви повтарящи се проблеми. Доказали сме го пред германската агенция по авиационна сигуност“, обяснява експертът.

Софтуерът е толкова интелигентен, че дори показва на авиокомпаниите какъв е шансът даден самолет да не може да излети навреме поради определен технически проблем. Така техниците сменят рисковите компоненти преди те да са дали дефект и да се причинили закъснение или дори нещо по-лошо.

Разработката действа на германския авиационен пазар от 4 години и помага на няколко компании. „Тя премина през много дълъг и тежък изпитателен период. Наслаждавам се на това, че започваме да жънем успехи и малко по малко да променяме авиацията“, споделя Светослав. 

Коментари: 0