Банковите кредити намаляват, но размерът им расте

Бизнесът се радва на ръст на кредитите само за суми между 100 и 250 хил. лв., както и за суми над 1 млн. лв.

Банковите кредити намаляват, но размерът им расте

Снимка: Economic.bg/Архив

1420 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Банковото кредитиране започна леко да се съживява през септември, но като цяло тенденцията за третото тримесечие показва, че финансовите институции отпускат все по-малко кредити. Тези, които те все пак са одобрили, всъщност са за големи суми.

За деветмесечието банките са отпуснали близо 3 млн. заема. На годишна база броят им намалява със 7%, а размерът им расте - благодарение на по-големите суми, и благодарение на месец септември, през който кредитирането се увеличи с най-високия темп за последната година.

Като цяло в края на третото тримесечие на 2020 г. заемите на предприятията са с близо 5% по-малко спрямо година по-рано. Статистиката на БНБ към края на септември показва, че бизнесът се радва на ръст на кредитите само за суми между 100 и 250 хил. лв., както и за суми над 1 млн. лв. За периода юли-септември търговските банки са отпуснали 141 повече бизнес кредита за суми между 100 и 250 хил. лв. спрямо предходното тримесечие, а спрямо предходната година - с 93. Освен че расте броят на кредитите, расте и номиналната им стойност - с 18.5 млн. лв. спрямо второто тримесечие и с 14 млн. лв. на годишна база. Като цяло обаче кредитите за бизнеса за суми под 100 хил. лв. намаляват и като брой, и стойност, т.е. или банките отпускат по-малко заеми в тези диапазони, или предприятията търсят по-сериозно финансиране.

Кредитирането за домакинствата също е свито, като сериозно се увеличават заемите между 2500 и 5000 лв., където влизат и безлихвените кредити, предоставяни от банките с гаранции от държавната Българската банка за развитие. Най-сериозно - както като брой, така и номинално - растат кредитите между 10 и 250 хил. лв., където влизат и основната част от жилищните кредити.

Тенденцията бизнесът и хората да трупат ударно депозити започна още от началото на пандемията. Сега данните за бизнеса показват, че най-много са се увеличили депозитите му между 50 и 200 хил. лв. Вложенията на домакинствата пък растат най-вече в границите между 10 и 100 хил. лв.

Подкрепи Economic.bg