Близнашки поиска \"правителство на всяка цена\"

Служебният премиер заяви, че силно се надява в следващите няколко дни разговорите между партиите да придобият по-спокоен и конструктивен тон

Близнашки поиска \
144 ~ 2 мин. четене
Правителство трябва да има на всяка цена, заяви премиерът проф. Георги Близнашки пред журналисти в Котел, където участва в тържествения ритуал по случай Деня на будителите.

"Силно се надявам, че в следващите няколко дни, особено след като бъде връчен проучвателен мандат, разговорите ще придобият по-спокоен тон и ще се стигне до съставяне на правителство", заяви министър-председателят, цитиран от БТА.

Едно правителство, създадено в сегашните трудни условия, би имало добро бъдеще, ако се работи открито и прозрачно, каза още Близнашки.

Според него трудни ще бъдат първите пет-шест месеца, защото трябва да бъдат предприети набор от неотложни и непопулярни мерки, след което нещата ще тръгнат по възходяща линия и благодарение на финансовия ресурс, предвиден за страната ни по Споразумението за партньорство на ЕК с България до 2020 г.

Той припомни, че споразумението предвижда повече от 10 млрд. евро за периода 2014-2020 г. "Към България ще се насочат изключително големи финансови ресурси", добави премиерът. "Въпросът е да се създадат нормални условия тези средства да се усвояват без злоупотреби и корупционни прояви", каза той.

"За мен приоритетно е бързото осигуряване на достъп до депозитите на дребните вложители в КТБ", каза премиерът по повод на решението на парламента за банката. Той добави, че от служебното правителство са подготвили пакет със законопроекти за стабилизиране на финансите и на банковата сфера. Близнашки допълни, че самата идея, че ще се стигне до фалит на банката, ще има последици за българската икономика. Според него истинската картина ще се изясни, когато банкерът Цветан Василев се прибере в България и окаже съдействие на правосъдието за разкриването на цялата истина.

Георги Близнашки поздрави жителите на Котел с празника на града - 1 ноември. В словото си той посочи, че градът е извор на българщината и че Котел е име в паметта на националното израстване. "Днес говорим за свобода и независимост в минало време, но не трябва", заяви той и допълни: "Независимостта трябва да бъде отстоявана всекидневно”. Той призова към памет, която вдъхновява към нови постижения.
Подкрепи Economic.bg