Богатите страни „складират“ един милиард ваксини

Излишните дози само на богатите страни биха били достатъчни за ваксиниране на цялото възрастно население на Африка

Богатите страни „складират“ един милиард ваксини

Снимка: БТА

Най-богатите страни в света са монополизирали над половината от наличните и прогнозираните ваксини, оставяйки държавите с ниски и средни доходи в затруднение да осигурят необходимите дози, се казва в доклад на организацията за борба с бедността ONE Campaign.

Ваксини срещу коронавирус

Досега само десет държави са приложили 75% от всички ваксини срещу COVID-19, докато 130 други страни все още не са получили нито една доза.

От анализа на организацията ONE Campaign става ясно, че 27 европейски държави, Австралия, Канада, Япония, Обединено кралство и САЩ вече са осигурили общо над три милиарда дози одобрени ваксини – почти един милиард повече, отколкото е необходимо, за да ваксинират всички свои граждани.

Излишните дози само на богатите страни биха били достатъчни за ваксиниране на цялото възрастно население на Африка. Междувременно останалата част от света е успяла да купи само 2.5 милиарда дози. Само Европейският съюз е осигурил 2.6 милиарда дози – бройка, която ще позволи всеки европеец да бъде ваксиниран два пъти, и дори ще останат почти 500 милиона дози, сочат изчисленията.

Докладът се фокусира върху договорите на 5-те най-големи производители на ваксини: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax.

Отбелязва се, че в случай на одобрение на ваксините на компании като Sanofi или CureVac, богатите страни ще имат на разположение допълнителни един милиард излишни дози за разпространение. От организацията за борба с бедността предупредиха, че монополът на ваксините от богатите страни може да доведе до два пъти повече смъртни случаи от заразата.

Вирусът ще продължи да мутира, да нарушава границите на държавите и да причинява хаос на общностите и световната икономика“, се казва в доклада, според който трупането на ваксини може да струва на световната икономика около 7.6 трлн. евро.

Доброволна солидарност

Миналия месец ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че светът е на ръба на „катастрофален морален провал“ заради неравномерното разпределение на ваксините. СЗО препоръчва на всички страни да ваксинират поне 20% от населението, включително здравните работници и най-уязвимите, преди масово да продължат към други групи.

Постигането на тази цел в 92 икономики с ниски и средни доходи е обект на механизма COVAX – програмата на ООН, която има за цел да осигури равен достъп на 190 държави до два милиарда ваксини до края на годината. Например, Норвегия вече започна да споделя дози чрез COVAX. ЕС също увери, че ще направи това, но без да е посочил ясен график.

„Може да има ограничен брой дози, засега чакаме доставените (дози) да станат по-стабилни като цяло. Може би едва на този етап ще имаме какво повече да предложим“, казва говорител на комисията в петък. Съгласно стратегията на ЕС за ваксини, държавите  членки могат да споделят дози с по-бедните и съседните държави доброволно.

Френският президент Еманюел Макрон призова САЩ и страните членки да разпределят до 5% от настоящите доставки на ваксини към развиващите се страни. Той каза, че германският канцлер Ангела Меркел също се е съгласила, че споделянето на запасите в ЕС трябва да бъде общо усилие.

ЕС и държавите членки са един от водещите участници в COVAX с над 2.2 млрд. евро. САЩ обещаха 3.2 млрд. евро в помощ на глобалните усилия за ваксинация.

 

Дипломация по ваксиниране

Така нареченият „ваксинен национализъм“ или изземването на първите партиди дози от богатите държави, които могат да плащат най-много или най-бързо, предизвика състезание по геополитическо лидерство.

Според Брандън Лок от организацията ONE Campaign, „докато Русия и Китай вече споделят дози със страни с по-ниски доходи, ЕС губи позиции в надпреварата за глобален отговор на пандемията“.

Индонезия, Филипините, Тайланд и Нигерия, наред с други, се подготвят за получаване на китайската ваксина Sinovac, докато руската Sputnik V вече е одобрена в 26 страни, включително Алжир, Аржентина, Армения, Беларус, Боливия и Гвинея.

Миналата седмица, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен сподели съмнения относно ваксината Sputnik V, задавайки въпроса защо „Русия предлага милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ“.

Москва отговори, заявявайки, че коментарите на фон дер Лайен могат да сочат към „усилие да се политизира въпроса по необоснован и ... плачевен начин“ или да сочат към неадекватно ниво на информираност по отношение на докладваната 92-процентова ефективност на ваксината.

Отделно проучване наскоро разкри, че докато по-голямата част от възрастното население в богатите страни ще бъде ваксинирано до средата на 2022 г., около 85 от по-бедните страни може да нямат широк достъп до ваксини най-рано до 2023 г.

Коментари: 0